Ο «δάσκαλος» Πάνος Μάρκοβιτς (1972-75 και 1983-85)

08/01/2013

Ένας από τους ανθρώπους που έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία της ομάδας μας ήταν ο Πάνος Μάρκοβιτς. Ο γεννημένος στις 5 Μαϊου 1925 Μάρκοβιτς διετέλεσε για μια 5ετία προπονητής της ομάδας σε δύο διαφορετικές δεκαετίες του 70 και του 80.

Ο αείμνηστος και τεράστιος Πάνος Μάρκοβιτς άφησε την δική του σφραγίδα στο Ελληνικό και Κυπριακό ποδοσφαιρικό στερέωμα έχοντας επιδείξει τεράστιες επιτυχίες σε προπονητικό επίπεδο.

Πέραν από την πλούσια προπονητική καριέρα σε Ελληνικές ομάδες ο Πάνο Μάρκοβιτς ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία του θρύλου θέτοντας τις βάσεις για πιο επαγγελματικά πρότυπα λειτουργίας ενώ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μορφές στην προπονητική ιστορία της ομάδας μας.

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα σε ηλικία 27 ετών από την Δόξα Δράμας ενώ δούλεψε επίσης σε Ηρακλή, Θερμαϊκό, Απόλλωνα Καλαμαριάς και Πιερικό πριν αναλάβει προπονητής της Εθνικής Ελλάδος.

Παρέμεινε όμως για δύο μόλις παιχνίδια οδηγώντας την επίσημη αγαπημένη σε ισάριθμες νίκες ωστόσο εκδιώχθηκε από τους δικτάτορες παρόλο που δεσμευόταν με συμβόλαιο.

Εργάστηκε επίσης σε Εθνικό Πειραιώς και Προοδευτική πριν αποδεχθεί την πρόταση του ΑΠΟΕΛ το 1972 μένοντας στον πάγκο της ομάδας μας μέχρι το 1975. Εργάστηκε επίσης στον Πανιώνιο όπου πανηγύρισε το κύπελλο την περίοδο 1979.

Η χρυσή διετία…                                                          

Τους πρώτους τίτλους στην προπονητική του καριέρα τους κέρδισε στον πάγκο της ομάδας μας οδηγώντας την στο νταμπλ την αγωνιστική περίοδο 1972-73. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος έδινε την ευκαιρία στην πρωταθλήτρια Κύπρου να αγωνιστεί στην Α’ Εθνική.

Ο Πάνος Μάρκοβιτς κατάφερε να διατηρήσει το ΑΠΟΕΛ στην κατηγορία έπειτα από αγώνες μπαράζ τερματίζοντας στην 13η θέση εξασφαλίζοντας θέση και στο νέο πρωτάθλημα.

Η τουρκική εισβολή ωστόσο στέρησε από την ομάδα μας να αγωνιστεί για δεύτερη σερί χρονιά στο Ελληνικό πρωτάθλημα με αποτέλεσμα να παίξουμε στο Κυπριακό άνευ συναγωνισμού όπως αποφάσισε τότε η Ομοσπονδία.

Η ομάδα μας τερμάτισε στην πρώτη θέση ωστόσο το πρωτάθλημα κατέκτησε η Ομόνοια που τερμάτισε δεύτερη στερώντας από την ομάδα μας το τρόπαιο.

Με την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου 1974-75 ο Πάνος Μάρκοβιτς αποχώρησε από την ομάδα ωστόσο δεν έκλεισε την πόρτα αφού επέστρεψε μερικά χρόνια αργότερα.

Η επιστροφή…

Την αγωνιστική περίοδο 1983-84 ο εκ των κορυφαίων προπονητών που κάθισαν στον πάγκο της ομάδας μας επέστρεψε. Την ίδια χρονιά οδήγησε το ΑΠΟΕΛ στην κατάκτηση του κυπέλλου ενώ παρέμεινε μέχρι το 1985.

Ο Αρχάγγελος…

Πάντα πρωτοπόρος στον τομέα του ο Πάνος Μάρκοβιτς έβλεπα πάντα το μέλλον και όχι το παρών. Έβαλε την ομάδα σε επαγγελματικά πρότυπα λειτουργίας κατά την δεύτερη του θητεία στον πάγκο της ομάδας μας ενώ εισηγήθηκε την δημιουργία προπονητικού κέντρου.

Το προπονητικό κέντρο Αρχάγγελος έγινε επί δικής του θητείας σφραγίζοντας για άλλη μια φορά την παρουσία του στην ομάδα.

Find Us On Facebook

FOLLOW US ON TWITTER