Οι εμπειρίες από το Ρότερνταμ και η αναγνώριση του ΑΠΟΕΛ

27/04/2016

Οι Λούης Βαλιαντής και Πόλυς Παναντζής εκπροσώπησαν τον ΑΠΟΕΛ στον Μαραθώνιο του Ρότερνταμ (10 Απριλίου) ο οποίος συγκαταλέγεται στους έξι κορυφαίους στον κόσμο. Αμφότεροι τίμησαν τη γαλαζοκίτρινη φανέλα στους δρόμους της Ολλανδίας και πρόσθεσαν ακόμα μια Διεθνή συμμετοχή στο τμήμα Δρομέων ΑΠΟΕΛ.

Οι Βαλιαντής και Παλαντζής μίλησαν στην επίσημη ιστοσελίδα του Σωματείου ΑΠΟΕΛ για τις εμπειρίες που αποκόμισαν από το μεγάλο αγώνα του Ρότερνταμ, την αναγνώριση του ΑΠΟΕΛ από τους χιλιάδες συμμετέχοντες και θεατές, τη βελτίωση του χρόνου τους και τον επόμενο στόχο.  

Εκπροσωπήσατε τον ΑΠΟΕΛ σε έναν από τους μεγαλύτερους Μαραθώνιους στον κόσμο. Ποιες είναι οι εμπειρίες και τα συναισθήματα που αποκομίσατε ;

Λ.Β : Είναι πάντα τιμή και χαρά να τρέχω για τον ΑΠΟΕΛ, ιδιαίτερα σε τόσο μεγάλες διοργανώσεις. Οι 40 χιλιάδες δρομείς στον Μαραθώνιο του Ρότερνταμ και οι περίπου 900 χιλιάδες θεατές δημιούργησαν μια απίστευτη ατμόσφαιρα. Τέτοιοι αγώνες σου προσφέρουν μεγάλες στιγμές και εμπειρίες, οι οποίες αναπόφευκτα θα μείνουν χαραγμένες για πάντοτε στο μυαλό σου και θα σε βοηθήσουν στις επόμενες διοργανώσεις».

Π.Π «Η εμπειρία ήταν τεράστια. Ένιωθες το γεγονός ότι βρίσκεσαι σε μια διοργάνωση τεράστιας εμβέλειας. Η παρουσία του κόσμου που παρακολούθησε τον αγώνα υπολογίζετε γύρω στις 900 χιλιάδες κάτι ασύλληπτο για τα δικά μας δεδομένα.

Και όταν δίνεις το παρών σου φορώντας την φανέλα του ΑΠΟΕΛ, με την ελληνική σημαία και το διακριτικό «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» στο στήθος, το αίσθημα περηφάνιας είναι σίγουρα αυτό που νιώθεις πιο έντονα».

Ο Μαραθώνιος του Ρότερνταμ είναι από τους πιο γρήγορους. Ποιες είναι οι αντικειμενικές δυσκολίες για έναν ερασιτέχνη;

Λ.Β «Η απόσταση των 42 χιλιομέτρων είναι μεγάλη δοκιμασία για έναν ερασιτέχνη. Απλά γίνεται ελαφρώς πιο εύκολη επειδή είναι επίπεδη χωρίς ιδιαίτερες υψομετρικές διαφορές. Το γεγονός αυτό, σου επιτρέπει να έχεις πιο γρήγορο ρυθμό αλλά εγκυμονεί και κινδύνους λόγω της μεγάλης δυσκολίας να προσπεράσεις  τους χιλιάδες δρομείς που συνωστίζονται στην διαδρομή. Πρέπει  να κρατήσεις σταθερό ρυθμό και να αποφύγεις τις επαφές με άλλους διαγωνιζόμενους αφού μπορεί να τραυματιστείς ή να τραυματίσεις άθελα σου.  Χρειάζεται μεγάλη συγκέντρωση».

Π.Π «Σαν ένας από τους πιο επίπεδους μαραθωνίους στον κόσμο γίνεται πόλος έλξης για πολλές χιλιάδες δρομείς που ψάχνουν κάποιο ατομικό ρεκόρ. Η πολυκοσμία ήταν κάτι που με δυσκόλεψε αρκετά στα πρώτα 10-15 χιλιόμετρα αλλά είναι γεγονός ότι σε σχέση με τον Μαραθώνιο της Αθήνας υπάρχει πιο μεγάλη άνεση, καθώς στο Ρόττερνταμ διαχειρίζεσαι μόνο τα χιλιόμετρα και όχι το υψόμετρο».
    
Πήγατε με κάποιους στόχους εκεί. Τους εκπληρώσετε;

Λ.Β «Ο μεγάλος στόχος ήταν ο τερματισμός και ακολούθως η βελτίωση του ατομικού μου χρόνου. Ευτυχώς επιτεύχθηκαν και οι δυο. Θέσαμε στόχο με τον προπονητή μου, τον Λεωνίδα Ιωάννου, να τερματίσω κάτω από τις τέσσερις ώρες και το καταφέραμε, αφού το χρονόμετρο σταμάτησε στο 3:56:32. Μπορούσαμε και καλύτερα αλλά αυτό έχει πολύ μικρή σημασία. Βελτίωσα τον χρόνο μου κατά 40 λεπτά και αυτό οφείλεται στην σωστή προετοιμασία και το πλάνο του Λεωνίδα. Κάπου εδώ οφείλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στο Λεωνίδα για τη μεγάλη βοήθεια που μου προσφέρει. Η συμπαράσταση του και η στήριξη του ήταν απερίγραπτη. Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι η χαρά μου ήταν ακόμη μεγαλύτερη βλέποντας τον Πόλυ Παλαντζή να καταγράφει ένα απίστευτο χρόνο!»

Π.Π «Ήταν πλέον ο δεύτερος μου Μαραθώνιος και παρά το ότι πάντα πρώτος στόχος είναι ο τερματισμός, σίγουρα είχα την επιθυμία να βελτιώσω το ατομικό ρεκόρ μου κάτι που κατάφερα με πάρα πολλή άνεση. Πέτυχα χρόνο που πριν λίγους μήνες μου φαινόταν ακατόρθωτο και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Εδώ σίγουρα πρέπει να ευχαριστήσω τον προπονητή μου Λεωνίδα Ιωάννου που έκανε αυτή την επιτυχία εφικτή για μένα».

Στους μεγάλους Μαραθώνιους τρέχουν και επαγγελματίες αθλητές. Είχατε την ευκαιρία να συνομιλήσετε με κάποιον; Να πάρετε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες ;

Λ.Β «Δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με κάποιον, αλλά επικοινώνησα με πολλούς  ερασιτέχνες δρομείς που βρίσκονται σε πολύ ψηλό επίπεδο και ανταλλάξαμε χρήσιμες εμπειρίες και πληροφορίες.  Μιλήσαμε για τις χώρες μας,  τις ομάδες μας και τους στόχους μας. Οι δρομείς είναι πολύ υποστηριχτικοί μεταξύ τους και χαίρονται με τις επιτυχίες των συναθλητών τους. Υπάρχει πραγματική ευγενής άμιλλα και διάθεση για στήριξη, συμβουλές και βοήθεια. Απόδειξη αυτού, είναι ότι στο Ρότερνταμ πήγαμε παρέα με άλλους κύπριους δρομείς, διάφορων  Σωματείων, με τους οποίους έχουμε πολύ καλές σχέσεις και χαρήκαμε πάρα πολύ με τις επιτυχίες μας».

Π.Π «Δεν είχαμε καθόλου επαφή με τους παγκόσμιους elite αλλά γνωρίσαμε κόσμο από πολλές χώρες και αθλητές που είναι σε εξαιρετικά καλό επίπεδο και σίγουρα μόνο κερδισμένος βγαίνεις από τέτοιες γνωριμίες».

Υπήρχε κάποια αναγνώριση της φανέλας του ΑΠΟΕΛ;

Λ.Β «Ναι υπήρξε και αυτό με χαροποίησε αφάνταστα. Ανταλλάξαμε φιλοφρονήσεις με δύο Έλληνες δρομείς και δύο ντόπιους κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι οποίοι αναγνώρισαν την ιστορική φανέλα του ΑΠΟΕΛ. Πέραν αυτού,  πολλοί θεατές φώναζαν με παρότρυνση το όνομα μου, που αναγραφόταν πάνω από τον αριθμό του αγώνα στο μπροστινό μέρος της φανέλας, αλλά και «Go Greece» αφού η φανέλα του ΑΠΟΕΛ έχει στο στήθος  την Ελληνική σημαία και το «Δεν ξεχνώ». Επίσης, πριν και μετά τον αγώνα, πάρα πολλοί αναγνώρισαν τα διακριτικά του ΑΠΟΕΛ, γεγονός που με έκανε ακόμα πιο περήφανο που εκπροσώπησα το Σωματείο μας στο μεγάλο αγώνα του Ρότερνταμ».

Π.Π «Κυρίως λόγο της ποδοσφαιρικής μας ομάδας, το σήμα του ΑΠΟΕΛ στην φανέλα μου, αναγνωρίστηκε εύκολα από αρκετό κόσμο, κυρίως την προηγούμενη ημέρα, στην καθιερωμένη έκθεση που γίνεται πριν τον αγώνα. Το ότι άκουσα και την φράση "GO APOEL" από το κοινό την ώρα του αγώνα ήταν ακόμα πιο ενδεικτικό της αναγνώρισης που υπάρχει»

Πως νιώθετε που το τμήμα μας συμμετέχει και σε Διεθνείς αγώνες ;

Λ.Β «Είναι μεγάλη τιμή για το τμήμα δρομέων το οποίο λειτουργεί σε ερασιτεχνική βάση. Μας δίνεται η ευκαιρία να προβάλουμε την ομάδα μας, τη χώρα μας και να αποκτήσουμε πολύ χρήσιμες εμπειρίες . Επιτρέψτε μου εδώ να αναφέρω ότι το τμήμα δρομέων ΑΠΟΕΛ λειτούργησε πριν λίγα χρόνια από το μηδέν και σιγά σιγά εδραιώνεται εντός και εκτός Κύπρου. Ο διατροφολόγος του Σωματείου και υπεύθυνος του τμήματος Δρομέων Χρυσόστομος Ηλιάδης (Σούλης) είχε το όραμα και την όρεξη να δημιουργήσει και να επεκτείνει το τμήμα, το οποίο τη δεδομένη στιγμή αριθμείται στα 60 περίπου άτομα! Η αγάπη του για το τρέξιμο, η στήριξη του προς εμάς, το οικογενειακό κλίμα, επιτρέπουν στο τμήμα να αισιοδοξεί σε καλύτερες ημέρες. Ο Σούλης, μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, με την ομάδα που λατρεύουμε. Προσωπικά με βοήθησε πάρα πολύ και στο διατροφικό κομμάτι, κάτι πολύ σημαντικό σε έναν Μαραθωνοδρόμο».

Π.Π «Από την στιγμή που μιλάμε για ένα καθαρά ερασιτεχνικό τμήμα, η παρουσία των αθλητών μας σε διοργανώσεις όπως: του Βερολίνου, Ρότερνταμ, Dubai, Γενεύη, Νιόν, Βαρκελώνη και αλλού, καθώς και η απίστευτα μαζική παρουσία στον κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι το τμήμα έχει πάρα πολλή μέλλον, γιατί αποτελείτε από αθλητές που αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν».

Με τη συμμετοχή σας στο Ρότερνταμ ανεβάσατε αναπόφευκτα τον πήχη των προσδοκιών σας. Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι;

Λ.Β «Διαχρονικός στόχος είναι να συμμετέχουμε σε αγώνες, σε Κύπρο και εξωτερικό και να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε. Ακόμα να αποφασίσω τον επόμενο αγώνα αλλά σίγουρα θα ήθελα να τρέξω με τον ΑΠΟΕΛ σε πολλούς Μαραθώνιους, αν είναι εφικτό σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Όπως λέμε « ΑΠΟΕΛ ΠΑΝΤΟΥ».

Π.Π «Η σκέψη μου είναι ήδη στον επόμενο Μαραθώνιο, όπου για διάφορους λόγους τον τοποθετώ αρχές του 2017. Δεν ξέρω ακόμα που, αλλά ο στόχος σίγουρα θα είναι να εκπροσωπήσω τον ΑΠΟΕΛ σε ακόμα μια μεγάλη Ευρωπαϊκή διοργάνωση και φυσικά στο μυαλό μου θα υπάρχει και ένα νέο ατομικό ρεκόρ. Για να γίνει αυτό κατορθωτό, σημαίνει ότι η προπόνηση και η συμμετοχή σε μικρότερους αγώνες εντός συνόρων κατά την διάρκεια του 2016, δεν θα σταματήσει καθόλου.

Σίγουρα όμως, σε κάποια φάση στο μέλλον θα επιστρέψω στην Αθήνα για να ξαναδοκιμαστώ στη δύσκολη κλασική διαδρομή.  Παρά την τεράστια εμπειρία στο Ρότερνταμ έχω πλέον πειστεί ότι κανένας τερματισμός δεν συγκρίνεται με την είσοδο ενός αθλητή στο καλλιμάρμαρο στάδιο και αυτό πιστεύω ότι είναι ο στόχος για κάθε μαραθωνοδρόμο στον κόσμο».

FOLLOW US ON TWITTER

Find Us On Facebook