Το ρεκόρ, τα συναισθήματα και ο στόχος του Τσερώνη!

18/11/2015

Ο Τάσος Τσερώνης εντάχθηκε πρόσφατα στο τμήμα δρομέων του ΑΠΟΕΛ, αλλά πρόλαβε να κάνει αισθητή την παρουσία του. Ο 36χρονος Ελλαδίτης κατέλαβε την άκρως τιμητική 31η θέση σε σύνολο 11834 αθλητών στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας που διεξήχθη στις 8 Νοεμβρίου.

 Όσοι ασχολούνται με τον Μαραθώνιο έχουν να λένε για το επίτευγμα του Τάσου, το οποίο προσλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν ληφθεί υπόψη η ερασιτεχνική του ενασχόληση με το άθλημα.

 Ο Δρομέας του ΑΠΟΕΛ «κατάπιε» τα 42 χιλιόμετρα σε λιγότερο από τρεις ώρες. Τερμάτισε στο ιστορικό Καλλιμάρμαρο με χρόνο 2:50:06 και κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ που σημείωσε τον προηγούμενο Απρίλιο στο Μαραθώνιο της Βοστώνης (2:50:12).

 Ο Τάσος Τσερώνης μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΑΠΟΕΛ για το μεγάλο του επίτευγμα και το απρόσμενο ρεκόρ που πέτυχε. Ο αθλητής του ΑΠΟΕΛ σύγκρινε τους Μαραθώνιους Αθήνας - Βοστώνης και αποκάλυψε τα συναισθήματα του. Όσον αφορά στον επόμενο μεγάλο του στόχο, είναι ο αγώνας Ironman στη Φρανκφούρτη τον Ιούλιο.

 Αναλυτικά η συνέντευξη του Τάσου Τσερώνη

-   Τάσο, από πότε άρχισες να ασχολείσαι με τον αθλητισμό

«Από μικρός μου άρεσε πολύ το ποδόσφαιρο. Με το τρέξιμο άρχισα να ασχολούμαι πιο σοβαρά περίπου στα 27 μου χρόνια».

-   Τι σε έκανε να ασχοληθείς με το Μαραθώνιο και πώς εντάχθηκες στο τμήμα Δρομέων του ΑΠΟΕΛ.

«Μαραθώνιους άρχισα να τρέχω ως φυσική εξέλιξη της ενασχόλησης μου με το τρέξιμο. Επίσης ζούσα στην Αθήνα όπου αναπτυσσόταν ταχύτατα το δρομικό κίνημα, οπότε ήταν πιο εύκολο να λάβω μέρος σε Μαραθώνιο, ξεκινώντας από την Κλασική διαδρομή.

 Στην ομάδα του ΑΠΟΕΛ εντάχθηκα μετά από παρότρυνση του φίλου και συναδέλφου μου Νίκου Λουκαϊδη (επίσης μέλος της ομάδας), και μετά από τη γνωριμία μου με το Σούλη Ηλιάδη».

-    Να τερματίσει ένας ερασιτέχνης Δρομέας στην 31η θέση σε σύνολο 11834 αθλητών είναι μεγάλο επίτευγμα και σου αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Αλήθεια, ανέμενες αυτή την πολύ μεγάλη διάκριση;

«Ευχαριστώ. Για να είμαι ειλικρινής δεν το περίμενα. Και πέρσι είχα τερματίσει σε υψηλή θέση στον ίδιο αγώνα (στις πρώτες 100) αλλά δεν περίμενα τόσο καλή θέση (31η). Πάντως αυτό που με ενδιέφερε ήταν ο χρόνος περισσότερο από τη θέση».

-    Άξιο αναφοράς είναι επίσης και η επίδοση σου. Είναι η καλύτερη;

«Ναι, κατέρριψα το προσωπικό μου ρεκόρ για έξι δευτερόλεπτα. Στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας τερμάτισα με χρόνο 2:50:06 και στον αντίστοιχο της Βοστώνης τον προηγούμενο Απρίλιο με 2:50:12».

-   Πως προετοιμάστηκες για την Αθήνα;

«Η διαδρομή της Αθήνας δεν είναι άγνωστη για εμένα. Ήταν η 6η φορά που έτρεξα και είχα γνωρίσει τα μυστικά της διαδρομής και τι προπόνηση χρειάζεται προκειμένου να αντεπεξέλθω. Λόγω των δυσκολιών σε ανηφόρες είναι απαραίτητο πολλές προπονήσεις να γίνονται σε ανηφορικές διαδρομές μέτριας κλίσης αλλά αρκετής απόστασης».

 -   Τι κρατάς από τους Μεγάλου Μαραθώνιους και ποιες διαφορές από κάποιες μικρότερες διαδρομές;

«Έχω τρέξει σε αρκετούς μεγάλους Μαραθωνίους (Αθήνα, Βοστώνη, Παρίσι, Άμστερνταμ) αλλά και σε μικρότερους. Σίγουρα οι μεγάλοι Μαραθώνιοι είναι αρτιότερα διοργανωμένοι, τρέχουν αθλητές υψηλού επιπέδου και οι αθλητές έχουν περισσότερες διευκολύνσεις. Αλλά προσωπικά εμένα με ενθουσιάζει η μεγάλη υποστήριξη του κόσμου προς τους συμμετέχοντες. Οι φίλοι δρομείς πιστεύω με καταλαβαίνουν απόλυτα σε αυτό. Για παράδειγμα στην Βοστώνη δεν υπάρχει κανένα σημείο της διαδρομής που να μην νιώθεις την εμψύχωση του κόσμου. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό και αξίζει να το ζήσει κάθε Μαραθωνοδρόμος.

-   Ποια είναι η ομορφότερη στιγμή που έζησες σαν αθλητής;

«Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια στιγμή, είναι πολλές. Κάθε φορά που τερματίζω στο Καλλιμάρμαρο στην Αθήνα τη θυμάμαι για πολύ καιρό ακόμα. Χιλιάδες κόσμου μέσα στο στάδιο, αγαπημένα πρόσωπα να σε περιμένουν στον τερματισμό, είναι εικόνες που μένουν χαραγμένες.

-   Τάσο, ποια είναι η καλύτερη διαδρομή που έλαβες μέρος και γιατί;

«Σίγουρα η Βοστώνη είναι αγώνας υψηλού επιπέδου από πολλές απόψεις. Διοργανωτικά, υποστήριξη κόσμου και παράδοση. Είναι ο παλιότερος μαραθώνιος της σύγχρονης περιόδου, αλλά δυστυχώς στιγματίστηκε από τα αρνητικά γεγονότα του 2013. Όταν πλησιάζεις στο σημείο τερματισμού, εκεί που έγιναν οι βομβιστικές επιθέσεις και έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες νιώθεις ρίγος. Οι Αμερικανοί τιμούν τη μνήμη των αδικοχαμένων με μοναδικό τρόπο.

Από την άλλη, ο Μαραθώνιος της Αθήνας δεν έχει να ζηλέψει πάρα πολλά πράγματα. Σίγουρα διοργανωτικά υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, ενώ και η υποστήριξη του κόσμου τα τελευταία χρόνια γίνεται  αρκετά αισθητή. Επίσης κάθε χρόνο ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξάνεται συνεχώς, γεγονός που δείχνει την άνοδο του επιπέδου του συγκεκριμένου αγώνα.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Κλασικής διαδρομής είναι η ιστορία που κουβαλά. Και γι' αυτό προσεγγίζει το ενδιαφέρον πολλών ξένων δρομέων από κάθε μεριά του πλανήτη.

-  Καταλήγοντας, ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι που έθεσες;

«Από αγώνες Μαραθωνίου δεν έχω αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος. Σαφώς και θα ξανατρέξω του χρόνου στην Αθήνα. Σημαντικός στόχος, επειδή ασχολούμαι επίσης και με το Τρίαθλο, είναι ο αγώνας Ironman στη Φρανκφούρτη τον Ιούλιο. Επίσης, θα τρέξω σε αγώνες μικρότερων αποστάσεων στο πλαίσιο της προετοιμασίας»

Find Us On Facebook

FOLLOW US ON TWITTER